Cetak

Bahagian Hortikultur

OBJEKTIF

 

  • Menggalak dan memajukan industri komoditi buah-buahan, sayuran dan tanaman ladang untuk pasaran tempatan dan eksport bagi mencapai matlamat imbangan dagangan (BOT) positif menjelang tahun 2010.
  • Mewujudkan Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) secara bersepadu, berteknologi tinggi, berdaya saing dan mapan berasaskan pendekatan kluster industri mengikut konsep zon tanaman.
  • Meningkatkan pengeluaran buah-buahan, sayuran dan tanaman ladang yang berkualiti dan selamat dimakan untuk memenuhi permintaan dalam negeri dan eksport serta mencapai sasaran pelan BOT.
  • Menggalakkan penyertaan sektor swasta dan usahawan tani dalam rantaian nilai industri tanaman secara komersil untuk meningkatkan produktiviti supaya berdaya saing di pasaran global.
  • Menggalakkan pertumbuhan industri perladangan organik untuk menghasilkan makanan bebas kimia yang dikeluarkan secara mesra alam bagi memenuhi permintaan pasaran khusus.
  • Membangunkan pusat aboretum dan repositori tanaman untuk menyokong pelaksanaan akta perlindungan varieti baru tumbuhan dan memelihara sumber genetik tumbuhan supaya tidak pupus.

 

 

FUNGSI

 

 

Bahagian ini mempunyai 3 fungsi utama iaitu:-

 

  • Membangunkan industri buah-buahan secara komersil dan berdaya saing di samping mempromosikan teknologi terkini bagi menyokong program pengembangan Jabatan Pertanian.
  • Membangunkan industri sayuran dan tanaman ladang secara komersil dan berdaya saing di samping mempromosikan teknologi terkini bagi menyokong program pengembangan Jab Pertanian
  • Mengeluar benih dan bahan tanaman buah-buahan, sayuran dan tanaman ladang yang berkualiti serta memulihara dan membangunkan sumber genetik tanaman.
 Youtube Jabatan Pertanian Perak Webmobile Jabatan Pertanian Perak

Pengguna Berdaftar

Arkib Keratan Akhbar

Artikel Akhbar
Artikel Akbar dari akhbar tempatan boleh didapati disini.

Sebut Harga / Tender

YOOaccordion

Senarai Sebut Harga / Tender.

 

Daftar Kontraktor

buku tetamu
Prosidur : Pendaftaran Kontraktor dan Pembekal

Cantik & Sihat

YOOaccordion

Tips dari Buku Cantik & Sihat

Buku Tetamu

buku tetamu
Buku Tetamu : Komen dan pandangan
MOA Jabatan Pertanian DOF MARDI FAMA LKIM LPP Agrobank MADA KADA MPIB TEKUN TEKUN rakanagro natc
MYGovernment 1malaysia taman pertanian malaysia mysms myideas MSCMalaysia MAMPU BLESS IIM SME SME
Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Afro-Asian Rural Development Organization (AARDO) Plants Committee on Convention of Species of Wild Fauna and Flora (CITES)   World Trade Organization (WHO) Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Japan International Cooperation Agency (JICA) Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan (MAFF) International Plant Protection Convention (IPPC)
SUK Perak Peraknews KPerak Perbadanan Pertanian Negeri Perak PSDC Jabatan Perikanan Perak Jabatan Veterina Perak JPS Perak BERNAS